Date statistice
Cadrele didactice au un rol important în calitate de agenţi ai schimbării în cadrul procesului educaţional. Timpurile moderne au schimbat identitatea elevilor şi necesită, aşadar, o redefinire a stilurilor şi rolurilor cadrului didactic. Este necesar să se remodeleze din temelii modelele de predare-învăţare, pentru a le oferi atât cadrelor didactice cât şi elevilor situaţii de învăţare mult mai diversificate. Există un număr mare de instrumente şi procedee pentru formarea profesională. Alegerea metodelor potrivite ar trebui să se realizeze în funcţie de obiectivul formării. În cazul în care formarea urmăreşte îmbunătăţirea competențelor profesionale, practice, ar trebui alese, în mod corespunzător, metode şi instrumente adecvate, pentru ca acele cunoştinţe care au fost dobândite să poată fi transferate în activitatea profesională zilnică.Pentru a face față provocărilor lumii contemporane, cadrele didactice trebuie să învețe continuu, în mod adecvat, rapid și eficient, inovativ, valorificându-și la maxim potențialul de care dispun. Formarea continuă devine o necesitate permanentă a cadrelor didactice indiferent de domeniul profesional şi de nivelul pregătirii.
Conform Programul de activitate al gimnaziului Mărcăuți pentru fiecare an de studii să aprobă orarul participării cadrelor manageriale și cadrelor didactice la cursuri de formare continuă.
Prin participarea la programele de formare, cadrele didactice beneficiază de : dezvoltarea competențelor în utilizare a noilor tehnologii informaționale; dezvoltarea competențelor de înțelegere și utilizare a elementelor fundamentale de teoria și metodologia curriculum-ului; dezvoltarea competențelor de soluționare și gestionare a situațiilor de criză; dezvoltarea competențelor de management al clasei de elevi; dezvoltarea competențelor de utilizare a unor metode activ-participative, interactive de predare, învățare și evaluare.
Pe parcursul anului 2022-2023 au participat la cursuri FC: MANAGERI:Director-Jitari Marina,director adjunct instruire-Domnițac Victoria.Cadre didactice:Jitari Marina-înv.primar;Lungu Victoria-profesor de fizică,chimie;Ghițu Radu- profesor de istorie,Lîsaia Iulia-profesor de matematică;Costaș Nineli-înv.primar,Grinico Lilia-profesor de istorie,Hîncul Iulia-profesor de l.și lit-ra română. Pentru anul de studii 2023-2024– a fost aprobată oferta de participare la cursuri de FC.(ANEXA)
«Dacă un copil nu se poate adapta metodelor noastre de predare, poate ar trebui să ne adaptăm noi cerinţelor lui.»
Ignacio Estrada